Met de eigen auto op vakantie? Waar je aan moet denken

Makkelijk en snel met het vliegtuig naar jouw vakantieland vliegen, een huurauto die voor je klaar staat en je kan de hele vakantie gaan en staan waar je wilt. Een ideale situatie voor een groot deel van de Nederlanders. Niet voor niets kan je op onze site alles vinden over het huren van een auto in het buitenland bij een van de bij ons aangesloten autoverhuurbedrijven.

Maar soms, heel soms, is het toch makkelijker om zelf met de auto op vakantie te gaan dan om er één te huren. Bijvoorbeeld als je jouw auto speciaal hebt uitgezocht om met alle kampeerspullen, kinderwagen, en fietsendrager op de trekhaak op pad te gaan.

Als je besluit om met je eigen auto op vakantie te gaan, dan is het goed aan een aantal zaken te denken. Wanneer de auto verzekerd is, geldt die dekking doorgaans ook over de grens. Op het verzekeringsbewijs (groene kaart) staat aangegeven in welke landen dekking is. Dat neemt niet weg dat het verstandig is goed naar de buitenlanddekking te kijken. Bij veel verzekeraars kun je voor autogebruik over de grens een speciale buitenlandmodule afsluiten. Deze dekt gebeurtenissen die niet door een standaard autoverzekering worden gedekt. Denk bijvoorbeeld aan pechhulp en de repatriëring van inzittenden en/of de auto in geval van schade of pech. Vaak voorziet deze speciale buitenlanddekking ook in de vergoeding van de kosten van vervangend vervoer wanneer reparatie niet snel mogelijk is. Denk hierbij ook aan de kosten van extra overnachtingen. Laat de vakantiepret niet onderweg al bederven.

Een andere nuttige tip heeft betrekking op de velgen en banden. Als vorm van diefstalpreventie kan gebruikgemaakt worden van slotbouten. Door toepassing van slotbouten wordt de kans op diefstal van velgen en banden aanzienlijk verkleind. Immers, alleen met een speciale sleutel kunnen de velgen gedemonteerd worden. Dat geeft een veilig gevoel. “Slotbouten worden vaak gebruikt bij duurdere automerken zoals Audi, BMW, Mercedes of Volkswagen maar het gaat niet alleen om de prijs van de velgen/banden. Het is ook een stukje zekerheid. Want of je velgen nou 2000 euro zijn of 400. Zonder banden op vakantie staan, is voor niemand leuk.”, aldus Rick van Wheelpoint.

Nog wat laatste tips tot slot. In landen als Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië geldt dat een wegenvignet verplicht is. De ANWB heeft hier een handig overzicht voor. En in Duitse en (sommige) Franse steden is een milieusticker nodig. Controleer ook nog even of in het navigatiesysteem de kaart van het vakantieland geladen is. En rijd nog even langs de dealer voor een vakantiecheck. Dan weet je zeker dat de auto in topconditie is voor de reis.