Auto huren Zuid-Amerika

 

Met maar twee talen kun je heel Zuid-Amerika door. Dat is natuurlijk terug te voeren op het koloniale verleden, toen Zuid-Amerika opgedeeld was tussen Spanje en Portugal. Alleen in het grootste land, Brazilië, spreekt men Portugees. In de andere landen is dat Spaans. Als je dan op de Pan-American Highway rijdt, dan heb je meteen de helft van de landen van het continent gehad. (Als je zou willen, dan kun je zelfs helemaal doorrijden naar Alaska!) Een auto huren is dan onontbeerlijk.

 

Ook als je niet van plan bent om op de Pan-Am te gaan rijden, is een auto huren toch geen overbodige luxe, want ook op dit continent zijn er grote afstanden af te leggen. Van de bekende autoverhuurders zijn er in de grote steden altijd wel verschillende vestigingen te vinden. Een auto huren is dus zo gedaan.

 

In Zuid-Amerika is veel te zien. Van pre-columbiaanse culturen, het koloniale verleden, tot aan de moderne tijd.

Brazilië

 

In Brazilië heb je het uitgestrekte Amazonegebied met zijn machtige rivieren, tropische regenwouden en indianenvolken. Aan de kust vind je historische steden als Sao Paulo, een relatief moderne stad en de grootste van heel Amerika, Rio de Janeiro, bekend van het uitbundige carnaval dat er gevierd wordt, Recife, ooit een Nederlandse kolonie, en Brasilia, met het iconische Jezusbeeld hoog boven op de berg. Maar de moderne, futuristische gebouwen van architect Oscar Niemeyer zijn ook zeker de moeite waard!

brazilië
argentinië

Argentinië

 

In Argentinië vind je, naast steden als Buenos Aires, waar je bijvoorbeeld de Plaza de Mayo van de Dwaze Moeders en Casa Rosada, de regeringszetel, en de Recoleta Kerkhof, met prachtige graftombes waar welgestelden als Eva Perón begraven liggen kunt bezoeken, de uitgestrekte pampa’s en rotsachtige natuurgebieden zoals Vuurland, bij de straat van Magellaan, het eiland aan de zuidelijke punt van Patagonia. Op de pampa’s, tussen Buenos Aires en Patagonië in, tref je ranches waar paarden en alpaca’s bijeengehouden worden door de ‘gauchos’.

Chili

 

Chili strekt zich uit langs de westzijde van de punt van Zuid-Amerika en bestaat hoofdzakelijk uit hooggebergte. De hoofdstad Santiago ligt ongeveer halverwege de strook, evenals de tweede stad van het land, Valparaíso, waar de regering zetelt. De historische wijk van die stad is een bezienswaardigheid. Meer naar het zuiden kun je de kerken van Chiloé bewonderen, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan wegens hun speciale bouw, en naar het noorden tref je in de Atacama woestijn een moderne hand sculptuur en de pre-columbiaanse ‘geoglief’ in de vorm van een reus, die zeer de moeite waard zijn.

peru

Peru

 

In het zuiden van Peru liggen op de hoogvlaktes de fascinerende en raadselachtige ’Nazco Linias’, die niet je op bucketlist mogen ontbreken. Maar de grootste attractie zijn natuurlijk de ruïnes van de oude Inca stad Machu Picchu in de buurt van Cuzco. Lima is de hoofdstad van het land. En wie denkt er bij de naam van het hoogste bevaarbare meer van de wereld, het Titicacameer, niet onmiddellijk aan Kuifje? Met al die prachtige, oude cultuur, zou je helemaal vergeten dat er ook nog tropisch regenwoud is. En daarbij is de Peruaanse keuken ook nog eens de meest diverse traditionele keuken ter wereld. Peru kun je dus echt niet overslaan!

Bolivia

 

De Uyuni zoutvlakte in Bolivia is de grootste ter wereld en van een onwereldse schoonheid! In Potosí tref je de bekende zilvermijnen en aangezien Bolivia het hoogste percentage indiaanse bevolking heeft, kom je makkelijk in aanraking met hun cultuur.

bolivia
columbia

Columbia

 

Colombia is tegenwoordig een stuk veiliger dan ten tijde van het drugskartel van Pablo Escobar in Medellín, toen er 4000 moorden per jaar gepleegd werden. De bekende kunstenaar Botero, die van de mollige mens- en diersculpturen, is in dit land geboren. In de hoofdstad Bogota is een van de bezienswaardigheden bijvoorbeeld de Catedral Primada.

Venuzuela

 

In Venezuela wordt nog altijd betaald met de Bolivar, genoemd naar de revolutionair van dezelfde naam, die aan de wieg stond van niet alleen het onafhankelijke Venezuela, maar aan dat van half Zuid-Amerika: Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia, dat ook naar hem vernoemd is. Zijn graf – en die van andere nationale helden – kun je zien in het Nationaal Pantheon van Venezuela in hoofdstad Caracas.

En vergeet ook de kleinere landen niet. Suriname, Guyana, Ecuador, Paraguay en Uruguay, het meest stabiele land van de regio, zijn ieder zeker een bezoek waard.

Wat je er allemaal kunt zien is in dit korte bestek te veel om op te noemen. Kijk daarvoor op de pagina’s met informatie over die specifieke regio’s, landen, en plaatsen.

venezuela
Landen in Zuid-Amerika