Auto huren in Noord-Amerika

 

In landen als de Verenigde Staten en Canada kun je niet zonder auto. Er zijn wel grote trein- en busverbindingen tussen de oost- en westkust, maar er blijft dan toch heel veel over waar je niet komt. En er is zo veel te zien! Het is het huren van een auto echt waard. Je kunt dan gaan en staan waar je wilt en de Amerikaanse samenleving in al zijn glorie ontdekken.

washington

Ontdek de Oostkust van Noord-Amerika

 

Aan de oostkust van de VS heb je al heel uiteenlopende keuzes! Bijvoorbeeld New-Engeland met zijn historische steden, zoals New York, ooit Nederlands grondgebied. Philadelphia, de stad waar de ‘founding fathers’ de onafhankelijkheidsverklaring tekenden, en Washington, waar de huidige regering zetelt. De Appalachen, met zijn oude industrieën en mijnbouw; en de subtropen van Florida, waar vele pensionado’s van hun oude dag genieten.

Ontdek de zuidelijke staten van Noord-Amerika

 

De zuidelijke staten staan bekend om hun plantages en zuidelijke cultuur waarbij trots en eer een grote rol spelen. Je hebt er de Mississippi delta, en een stad als New Orleans, The Big Easy, waar je het French Quarter, de dixieland pubs, Mardi Gras Festival (als je er op de juiste tijd van het jaar bent), en in het Bayou ommeland de Cajuns, niet mag missen. Maar ook Texas met zijn rodeo’s en steden als Houston, van de NASA Apollo lanceringen, en Amarillo, waar de Cadillacs half-ingegraven in slagorde staan opgesteld, is zeker een plaats op de bucketlist waard.

 

In het zuidwesten met zijn woestijnen en vele nationale parken, is er weer een heel ander landschap en klimaat te ervaren. Omdat het lang Spaans gebied is geweest zijn er nog altijd veel invloeden in bouwstijl en benamingen te vinden. Denk bij het plannen van je bezoek bijvoorbeeld aan plaatsen als de zilversteden Santa Fe en Albequerque in New Mexico, Phoenix, hoofdstad van de staat Arizona, en Sedona, het New Age en kunstenaarsdorp, maar ook het Hopi-Navaho Reservaat, Antilope Canyon, Monument Valley, waar de John Wayne films werden opgenomen, en natuurlijk de Grand Canyon!

detroit
los angeles
californië
Las vegas

Verken al het moois van de  westkust van Noord-Amerika

 

Aan de westkust heb je de ‘urban jungle’ Los Angeles annex Hollywood en Beverly Hills, waar de afstanden van dien aard zijn, dat je al binnen de stad niet zonder auto kunt. Maar ook prachtige plaatsen als Nappa Valley, bekend van de vele wijngaarden, San Francisco, met zijn karakteristieke, pastelkleurige huizen en klimmende en dalende straten en trambanen, Death Valley en de Joshua Trees, het Burning Man Festival in Black Rock, en Las Vegas, waar je je kunt vergapen aan de vele neonreclames, hotels van reuzenafmetingen, en naar hartenlust kunt gokken in de vele casino’s.

 

Het noordwesten kent een regenachtig klimaat. Er liggen interessante steden als Portland, met zijn counterculture reputatie, en Seattle, bekend van de grunge muziek van de jaren 90, maar ook van de ICT-industrie. Veel mensen bezoeken deze staten echter voor de natuur en buitenactiviteiten als hiken en vissen.

Bergstaten en prairiestaten van Noord-Amerika verkennen

 

Weer een heel andere beleving zijn de bergstaten. Bezoek bijvoorbeeld in Montana, ‘The Big Sky Country’, het Little Big Horn Memorial ten oosten van Billings, waar de generaal Custers’ 7de Cavalerie werd verslagen door de vereende strijdkrachten van de Sioux en Cheyenne indianen. Verder heb je er ook de Black Hills, Badlands en Mount Rushmore in Zuid-Dakota, het Yellowstone Park in Wyoming, Salt Lake in Utah en het Sundance Film Festival in Colorado.

 

 

De prairiestaten mogen ook zeker niet op je lijstje ontbreken. Route 66 start er in St. Louis en loopt helemaal door naar de Pacifische kust. Er zijn in deze staten, den aan Kansas en Nebraska, om er een paar te noemen, veel landbouwgronden en lange wegen, waar je als je niet oppast de tijd vergeet en eindeloos naar de horizon toe rijdt a la Lucky Luke, maar dan met de auto. De bossen rond de grote meren en Chicago, ‘The Windy City’, met het ‘Cloud Gate’ kunstwerk (of in de volksmond ‘The Bean’) van Anish Kapoor in Millennium Park, passen ook naadloos in een tocht door de Verenigde Staten. Of de midwest staten als Ohio en Indiana, met hun ‘Small Ville America’ dorpen en stadjes, waar je het echte Amerika van alledag leert kennen.

nashville
colorado
honolulu

Canada en Mexico mag je absoluut niet vergeten!

 

En dan Canada. Als je aan Canada denkt, dan doemt er onmiddellijk sneeuw en ijs voor je geestesoog op. De Inuit in het hoge noorden, met hun iglo’s en sledehonden bijvoorbeeld. Maar Canada is ook het land van het Franstalige Quebec en Montreal met hun Notre Dame Basiliek, Botanische Tuin en kasteel Château Frontenac, Toronto met CN Tower en om de hoek de Niagarawatervallen, de prairiestaten Saskatchewan en Manitoba met uitgestrekte landbouwgronden, of skioord Whistler Blackcomb in British-Columbia, en Vancouver aan de Grote Oceaan met het Vancouver Aquarium.

 

 

En vergeet ook Mexico niet! Dit land hoort ook bij Noord-Amerika, al zou je het eerder bij Latijns-Amerika rekenen. Het rijke verleden van het land wat betreft de Maya en Azteken, met de voor hen zo kenmerkende piramides in Yucatan, is zeker de moeite waard te gaan bezoeken.

Steden Noord-Amerika