Auto huren in Azië

 

In Azië, het grootste continent, liggen heel verschillende landen. Het Verre Oosten verschilt aanzienlijk van het Nabije- of Midden-Oosten. En Zuid- of Zuidoost-Azië is weer heel anders. En ook binnen die regio’s zijn er grote verschillen. De uitgestrektheid van veel van deze landen, en vaak ook het gebrek aan goed openbaar vervoer, brengen met zich mee dat het handig is om zelf een auto bij je te hebben. De grote namen in de autoverhuur zijn eigenlijk overal wel vertegenwoordigd, zeker op de grote vliegvelden en in de grote steden. Dus een auto huren is snel gepiept en hoogst nodig.

 

China en Japan

 

Naar China ga je natuurlijk om de Verboden Stad te zien in Beijing en je heel even deel van het keizerlijke verleden te wanen. Of om je de veldslagen met de krijgers van de binnenvallende nomadische steppenvolken voor te stellen bij de Grote Muur. Maar ook het opgegraven keurig in het gelid staande terracotta leger van de overleden monarch van de Qin dynastie, nodigt uit tot een bezoek waarbij je kunt mijmeren over het rijke leven aan het keizerlijke hof. En de zuidelijke provincies met andere etniciteiten dan de Han-Chinese meerderheid, met ieder hun eigen keuken, gebruiken, huizen, kleding, et cetera, en overigens ook een heel ander klimaat dan de noordelijke provincies, vormen weer een heel andere beleving!

 

In Japan spreekt het samoerai verleden natuurlijk tot de verbeelding. Stel je de Shogun legers voor, hun discipline, hun loyaliteit en saamhorigheid, maar ook hun vechtlust, bij de indrukwekkende gevechtsuitrustingen die in diverse etnografische musea te zien zijn! Aan de andere kant is Japan ook het land van het Zenboeddhisme met zijn verstilling, vergeestelijking, en simpele lijnvoering in kalligrafie en andere kunstvormen. En een overnachting in een ‘riokan’, de benaming voor de traditionele familiehotels, dompelt je onder in de eeuwenoude cultuur van Japan.

china
china
vietnam
vietnam

Indo-China

 

In Indo-China, in landen als Vietnam, Laos en Cambodja, tref je nog restanten van het Franse koloniale verleden aan, zoals hun gerichtheid op de Franse taal, maar gelukkig kun je er ook veel van hun eigen tradities en andere cultuuruitingen meemaken. Bij een bezoek aan Ankhor Wat, het grote Hindoeïstische tempelcomplex in Cambodja, droom je gemakkelijk weg en verwacht je bij elke stap aan de hand te worden meegenomen naar een of ander paradijselijk oord door één van de vele afgebeelde Hindoe goden!

 

Bij een bezoek aan Indonesië kan een uitstapje naar de Borobudur op Java natuurlijk niet ontbreken. De machtige stupa’s en boeddha’s die uitkijken over de laagvlakte bij zonsondergang voeren je weg van je dagelijkse besognes. En dat is nog maar een van de vele bezienswaardigheden, op een van de vele eilanden, die de gordel van smaragd rijk is.

 

In Thailand, het land van de glimlach, zijn plaatsen als Bangkok, de hoofdstad, en Chiang Mai, in het noorden, en voor de strandvakantievierders, de badplaats Phuket, geweldige plaatsen om te bezoeken en kennis te maken met de diverse aspecten van de Thaise cultuur, gebruiken, en keuken.

 

Myanmar is heel lang afgesloten geweest voor de buitenwereld vanwege het militaire regime, maar sinds de democratische verkiezingen is het land steeds meer toegankelijk geworden voor westerse toeristen. Een bezoek aan de sprookjesachtige Bagan ‘Valley of Temples’ hoort dan zeker op het program te staan!

 

India

 

India, met recht een subcontinent genoemd, is een heel groot en divers land. De zuidelijke staten Tamil Nadu en Kerala, de punt van India, kennen heel andere landschappen en culturen, dan de noordelijker gelegen gebieden, zoals het woestijnachtige Rajastan of het boven Bangladesh gelegen Assam, de deelstaat waar de bekende gelijknamige thee vandaan komt. Wat je in India in elk geval niet mag missen is de Taj Mahal, het mausoleum dat Shah Jahan voor zijn overleden vrouw Mumtaz bouwde in Agra.

 

En Sri Lanka, de druppel onderaan de punt van India, is zeker ook een bezoek waard. Denk alleen al aan het Perahera Festival en de ‘Temple of the Tooth’ in Kandy, of de tempels van Anuradhapura, Pollunaruwa en Sigriya in de Cultural Triangle. En dan zijn er nog de nationale wildparken en de strandvakantiemogelijkheden langs de kust.

sri-lanka
sri lanka

Islamitische landen

 

Islamitische landen als Pakistan, Iran, Kazachstan, Turkmenistan, Tadzjikistan, et cetera, staan nog veel minder op de kaart, maar veel ervan stellen steeds meer hun deuren open voor buitenlands bezoek. En er is zoveel te ontdekken!

 

Jordanië, een van de meest stabiele landen van de Arabische wereld en het Midden-Oosten, is met name vanwege de uitgehakte gebouwen in de rotsen van Petra al langer een geliefde toeristische trekpleister. Een bezoek aan Amman, de hoofdstad, met zijn Romeinse theater en citadel, en een woestijnsafari mogen ook niet ontbreken op de bucketlist!

 

In Israël kun je bij Jeruzalem de Klaagmuur, de Al Aksa Moskee, de Olijfberg bezoeken, of feesten in kustplaats Tel Aviv, met zijn mondaine uitgaansleven, en bij Eilat aan de Rode Zee duiken, zeilen en ander watersporten beoefenen.

 

En vergeet Turkije niet! Hoewel het vaak bij de Zuid-Europese vakantiebestemmingen gerekend wordt, is het land eigenlijk onderdeel van Azië. Met het Topkapi Paleis in Istanbul, de oude Griekse ruïnes van Efese aan de westkust, Pamukkale landinwaarts daarvan, Kapadokia ten zuidwesten van Ankara en de Turkse rivièra langs de zuidkust, is een bezoek aan Turkije niet te versmaden!

Landen in Asië