Auto huren in Afrika

 

Sommige mensen spreken over Afrika alsof het een land is, maar vergeet niet dat Afrika een heel continent is! Op traditionele landkaarten steevast te klein weergegeven, is het volgens de paleontologen de bakermat voor de menselijke soort. Afrika kent een zeer divers verleden, met oude koninkrijken, bijvoorbeeld die van de farao’s in Egypte, en, in een meer recent verleden, de koloniale overheersing door de Fransen in West-Afrika. De Engelsen in (voornamelijk) Oost-Afrika, de Belgen in Kongo, de Portugezen in Mozambique en Angola, en natuurlijk de Nederlanders, getuige bijvoorbeeld de slavenforten aan de voormalige Goudkust, het huidige Ghana, en de Afrikaner taal en Nederlandse plaatsnamen in Zuid-Afrika.

 

Dit verleden heeft zeer diverse sporen achtergelaten in de huidige Afrikaanse landen. Dat loopt uiteen van forten, kerken, infrastructuur, landsgrenzen, gerichtheid op de voormalige moederlanden en voertalen. Tot focus op bepaalde tot ontwikkeling gebrachte industrieën en natuurlijke hulpbronnen. Het levert al met al veel op om te leren kennen en zelf te ervaren!

 

Een auto komt goed van pas in dit werelddeel. En er één huren kan heel gemakkelijk. Op de grote vliegvelden en in de grote steden vind je van de bekende autoverhuurbedrijven altijd wel een vestiging.

 

Zoals gezegd, er valt veel te ontdekken voor een heel divers publiek. Van de safariparken in Kenya en Tanzania tot de opbloeiende mode-industrie van Kinshasa. De hoofdstad van Congo, met zijn ‘sapeurs’ als flamboyante uiting ervan. Van het islamitische noorden tot het christelijke en animistische zuiden. Van rijkere landen met een betere infrastructuur als Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Marokko en Egypte tot straatarme landen als de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjaad. Van de voormalige Franse koloniën Kameroen, Ivoorkust, Senegal, en Niger, tot de voormalige Engelse gebieden in Kenya, Tanzania en Zuidelijk Afrika.

 

Ook binnen landen zijn er grote verschillen. De grenzen zijn in geen enkel ander werelddeel zo arbitrair getrokken als in Afrika. Er wonen in vrijwel alle Afrikaanse landen diverse volken, met ieder hun eigen taal, cultuur, etc. Dat maakt het ook zo boeiend om er naartoe te gaan!

Bijvoorbeeld in Marokko kun je je onderdompelen in de islamitische cultuur en de zgn. ‘riad’ woningen, gebouwd als een vesting om een binnenplaats heen, bewonderen, of je vergapen aan de enorme markt Djemaa el Fna in Marrakesh. In Egypte komen de piramides en alles wat met de faraonische tijden te maken heeft natuurlijk nog bij de islamitische cultuur. En aan de kust van Egypte en Marokko kun je overigens ook goed duiken en andere watersporten beoefenen.

 

In Kenya en Tanzania kun je, naast de safariparken bezoeken om de ‘Big Five’ te spotten, ook kennismaken met de verschillende volken die er wonen, zoals de Maasai en de Samburu. Maar je hebt er ook grote steden als Nairobi en Dar es Salaam, waar je de moderne, Afrikaanse, stedelijke samenleving kunt meemaken. Aan de kust van deze landen heb je ook toeristische resorts voor de strandvakanties en watersportbeoefening.

kenia
kaapstad
zuid afrika

Zuid-Afrika

 

In Zuid-Afrika is er al langer toerisme. Het is een heel divers land met veel mogelijkheden, van steden als Johannesburg en Kaapstad tot wildparken, van wijnboerderijen bezoek tot strandvakanties, en alles wat er tussen zit.

 

In het West-Afrikaanse land Ghana kun je bijvoorbeeld de geschiedenis van de slavernij bij Fort Elmina, ooit in Nederlandse handen, en de Ashanti cultuur in Kumasi leren kennen. Liberia, het land dat gesticht is om terugkerende voormalige slaven een thuis te geven op het Afrikaanse continent, is weer een heel ander West-Afrikaans land, maar zeker zo interessant om te bezoeken.

 

En geïnteresseerden in natuur en wild life kunnen denken aan het bezoeken van: de Kalahari woestijn in Botswana, de Kilimanjaro en Serengeti in Tanzania, de berggorilla’s in Oeganda, de Victoriawatervallen in Zimbabwe, en Maputo Bay in Mozambique.

 

En dit is nog maar een bescheiden greep van alle mogelijkheden, wetenswaardigheden, bezienswaardigheden die het continent te bieden heeft!

Afrikaanse landen